Sidor

tisdag 30 augusti 2011

Hurra för billiga SL-kort!

Jag sitter just och funderar på om jag ska slå till på ett 90-dagars SL-kort. På torsdag 1/9 höjs SL-taxan, så jag sparar ett par hundralappar extra om jag köper det innan dess. Jag är säkert inte ensam om att fundera i de banorna men till skillnad från många andra är jag inte upprörd över att SL-taxan höjs. Nu är det säkert någon som tänker att det är ganska självklart eftersom jag är en aktiv del av den majoritet som röstat igenom taxehöjningen i landstingsfullmäktige. Men det beror faktiskt inte på det utan snarare på att jag har koll på att SL-korten är ganska billiga, även efter höjningarna.


Efter höjningen kostar ett 30-dagars SL-kort 790 kr (för vuxna). Jag bodde i Östersund ett par år och pluggade på Mitthögskolan, om jag hade bott kvar där hade jag fått betala 950 kr för ett 30-dagars kort. Mina svärföräldrar bor i Linköping, om de vill köpa ett 30-dagars kort som gäller i hela länet så får de betala 975 kr. Om du tycker att det är mer rättvist att jämföra med priserna i Göteborg och Malmö så är det faktiskt ännu dyrare där. I Skåne kostar ett månadskort 1060 kr och i Västra Götaland 1445 kr.

Så kom igen alla Stockholmare, sluta sura över höjningen och var glad för att våra SL-kort fortfarande är ganska billiga!

PS. De kommande 5 åren investerar Stockholms läns landsting 33 miljarder på ny kollektivtrafik. Hälften av kostnaden för Stockholms kollektivtrafiken bekostas av skatter och resten av biljettintäkterna. DS.

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

onsdag 24 augusti 2011

Pragmatism vs hög svansföring

Läste just en artikel på DN.se om hur en del svenska gynekologer råder unga kvinnor från hederskulturer att sticka sig i slidan med en nål för att vara säkra på att blöda på bröllopsnatten. Rådet kommer från början från doktor Lotti Hellström vid Södersjukhusets mottagning för våldtagna kvinnor och fanns med i ett vårdprogram som gavs ut av karolinska sjukhusets Sesamenhet. Nationellt centrum för kvinnofrid och Svensk förening för obstetrik och gynekologi hänvisar till rådet trots att det får hård kritik från bl.a. många gynekologer och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Sammanfattningsvis handlar kritiken om att det upprätthåller myten om att kvinnor blöder vid första samlaget och att unga kvinnor som söker hjälp ska få råd som bygger på vetenskap. De som står bakom rådet menar att det handlar om en sista utväg för kvinnor från hederskulturer som riskerar sitt liv om de inte skulle blöda i samband med samlaget på bröllopsnatten.

  
Det är lätt att säga att svenska samhället ska arbeta för jämställdhet, motarbeta hedersrelaterat förtryck och arbeta för att krossa myten om att oskulder blöder vid samlag. Men det här handlar om unga kvinnor som riskerar att förskjutas av sina familjer, utsättas för misshandel eller t.o.m mördas om de inte blöder på bröllopsnatten. Här ställs pragmatism mot behovet av att upprätthålla svenska samhällets självbild som jämställdt och rättrådigt.

Jag tycker inte att rådet är dåligt. Självklart ska Sverige arbeta hårt för att få bort alla former av hedersrelaterat förtryck. Men så länge vi har unga kvinnor som som riskerar sin hälsa eller t.o.m. sitt liv så tycker jag att vi samtidigt måste vara praktiska i den akuta situationen. Tänk om personer som misshandlas av sin partner skulle få höra att det inte finns några akutboenden för att vi i Sverige anser att misshandel är fel...

http://intressant.se/intressant http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Nu börjar det!

Min väg till ett yrke har varit krokig och har innehållit mer än ett sidospår. Jag har haft svårt att bestämma mig för vad jag ska bli när jag blir "stor". Efter att ha prövat mig fram känns det som jag har hittat rätt. Jag har just börjat läsa till sjuksköterska på Sophiahemmets högskola. Allt är så himla nytt och spännande men jag ser redan fram emot min examensdag när jag får skrida ner för trappan i Blå hallen iklädd min traditionella uniform med hättan som pricken över i. Somliga kanske tycker att det är en fånig tradition men jag är en sucker för sån't!




http://intressant.se/intressan
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

onsdag 17 augusti 2011

En lugn oas

Följde med lillasyster när hon skulle hämta på dagis i eftermiddags. Efter alla bomber som hittats här i Sköndal så vågar hon inte gå till lekparken med barnen. Istället gick vi ner till Stora Sköndal. Där finns det gott om stora gräsplaner som är perfekta att springa runt på och kasta boll. Jag låg på en filt under i skuggan av ett träd, Buffy nosade runt i gräset, M kröp runt och W kastade boll med mamma. Ibland är de härligaste stunderna de då man egentligen inte gör något särskilt. Någon timme i gröngräset med lillasyster, hennes pojkar och Buffy är allt som behövs.

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

tisdag 16 augusti 2011

När ska Sköndal kännas tryggt igen?

Igår vimlade Sköndal av poliser. Återigen hade det hittats bomber. Den här gången kunde polisen gripa en tonårig pojke som misstänks för bombdådet mot en förskola i området förra veckan. Hemma hos honom hittades material som kan användas för att tillverka bomber. Eftersom polisen misstänkte att pojken kunde ha placerat ut fler bomber än de som hittades igår genomsöktes närområdet nogrannt med bombhund. Ändå har det hittats bomber idag med.

När ska vi få känna oss trygga i vårt område igen?

Om du vill läsa mer så kan jag rekommendera DN:s artiklar.

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Varför är Che bättre än Pinochet?

När jag läste DN imorse fick Erik Helmersons text på ledarsidan mig att tänka till. Det var en kort text, en enda spalt, men mycket tänkvärd.

"Varför är vänstertyranniets symboler en modeaccessoar medan högertyranniets möts av exakt den avsky de förtjänar?" En person som har på sig en t-shirt med Che eller en röd stjärna på bröstet blir nog extremt sällan ifrågasatt. Precis som Helmerson undrar jag hur det känns för människor som flytt från länder där vänsterdiktatorer härjat. Nästan gång jag ser en person som utan att skämmas gör vänsterextremism till ett fashionstatement kommer jag i alla fall att fråga: Hur tänker du? 

Fashionstatement?
Massmördare
   
http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

söndag 14 augusti 2011

Äktenskap är fantastiskt!

I år firade jag och min älskade make vår femte bröllopsdag. Jag älskar att vara gift! När vi gifte oss hade vi två år och ingen av oss  kunde tänka sig att vara sambos resten av livet. Vi ville bekräfta för varandra att vi hade valt varandra för resten av livet. Sen dess har vi delat glädje och sorg. Vårt förhållandet har haft toppar och dalar. Vi har stöttat varandra genom svår sjukdom. Tillsammans har vi firat när livet har visat sig från sin soligaste sida. 

De bästa dagen i mitt liv

Att ingå i äktenskap var vårt val. Att andra väljer andra sätt att dela sitt liv med en livspartner eller vara ensamstående har jag inga synpunkter på. Men jag har synpunkter på Ida Therén i en krönika på ETC:s hemsida menar att det är "en backlash efter flera decenniers relativisering av moraliska värden och kvinnokamp" att allt fler par väljer att gifta sig. I krönikan är det tydligt att Therén riktar sin kritik mot dem som lever i heterosexuella förhållande. Särskilt dem av oss som dessutom kallar oss feminister. Detta trots att hon i texten även medger att äktenskapet inte längre automatiskt innebär att kvinnan ger "sin man rätten över sitt liv".

När jag läser att hon anser att de som väljer att gifta sig förvärrar utanförskapet för alla "som inte passar in i samhällets tvåsamhetsnorm" blir jag faktiskt riktigt förbannad. Mitt och min makes val att leva som gifta försämrar inte livet för "ensamstående mammor, bögar i garderoben, straighta män som aldrig legat med en kvinna".  Att välja att leva tillsammans i äktenskap och samtidigt ställa sig bakom alla människors rätt att göra egna livsval kan inte vara till skada någon. Jag är övertygad om att de orättvisor som tyvärr fortfarande drabbar t.ex. homosexuella inte skulle försvinna automatiskt om heterosexuella par valde bort äktenskap.

Theréns krönika är enbart ett obefogat påhopp mot hur vissa människor väljer att leva sitt liv. Det är inte ett steg mot ett bättre samhälle för alla människor, oavsett livsval. 










http://intressant.se/intressant http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

fredag 12 augusti 2011

I once had a farm in Africa...



Tidernas mest romantiska film? Okej, jag tycker att det finns ett par filmer till som tävlar om den titeln. Men "Mitt Afrika" är hur som helst ganska underbar! Gillar verkligen SVT:s satsning på 80-talsfilmer.

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Tomma lekplatser i Sköndal


Tomma lekplatser

Jag skrev redan igår och det fruktansvärda bombdådet på en förskola i Sköndal där en 4-årig flicka skadades allvarligt. I förmiddags tog jag en promenad med hunden och slogs av stillheten i området. På lekplatserna här omkring brukar det alltid vara barn som stojar. Idag var det tomt på alla lekplatser jag gick förbi. Jag förstår att föräldrar inte vågar ta med sina barn till lekplatser efter det som hände igår.

Nu hoppas jag att polisen snabbt ska hitta de galningar som har skrämt upp ett helt samhälle.  

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

torsdag 11 augusti 2011

Varför?

Varför? Den frågan ekar om och om igen inom mig. Idag skadades en 4-årig flicka allvarligt när hon lekte i sandlådan på sin förskola. Någon eller några hade grävt ner en sprängladdning i sandlådan. Varför?

Det kan inte var en slump. Den eller de som grävde ner sprängladdningen måste ha varit ute efter att skada barn. Varför?

Flickan riskerar att förlora båda sina händer. Ikväll går mina tankar och böner till flickan och hennes familj.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/fyraarings-hander-sprangdes-sonder

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Fynd till höstgarderoben

Nu börjar det verkligen märkas att jag går ner i vikt. Jag själv har svårt att se det men mina kläder talar ett tydligt språk. Inför sommaren rensade jag min garderob på de kläder som har blivit för stora. Jag har en del sparade kläder från tider när jag hade mindre storlekar men trots att jag kunde plocka fram några av de plaggen så är det numera ganska tomt i min garderob.

Jag är inte motiverad att lägga ner mycket pengar på att köpa kläder som jag inte kommer kunna ha mer än ett par månader. Samtidigt är det viktigt för mig att ha snygga kläder för att trivas. Så när jag såg att Gudrun Sjödén hade stor rea kollade jag in i fyndlådan på webbutiken. Gudrun Sjödén är ett märke som jag nyligen upptäckt. Visserligen är det ett klassiskt märke, men jag har associerat märket med kulturtanter och har inte trott att det är något för mig. Numera är jag omvänd. Visst andas vissa plagg lite för mycket kulturkofta för att passa min stil men Gudrun Sjödén erbjuder också många klassiska plagg i härliga material.

Här kommer ett litet smakprov på mina fynd (alla bilder kommer från www.gudrunsjoden.com/se). Kulturtant eller moderna klassiker? Döm själv...

Jacka i fint avskuren modell
Jacka 400 kr (ordpris 995 kr)

Silkestrikå top 200 kr (ordpris 695 kr)
 
Enfärgad och tryckt tunika "Miriam" i lin/bomull 
Tunika 175 kr (ordpris 645 kr)


     
















http://intressant.se/intressant http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

tisdag 9 augusti 2011

Thaimassage och thaimat

Det verkar som att sommaren håller på att förlora kampen mot hösten. Himlen är regntung och vindarna är svala. För mindre än två veckor sen njöt jag av ökenhetta och solsken i Egypten och innan jag åkte bort hade den svenska sommaren visat upp sig från sin bästa sida. Så idag kände jag ett starkt behov av lite vardagslyx för att pigga upp mig. Det blev en dag med inspiration av Thailand.


Jag började med ett besök på den helt nyöppnade massagesalongen "Mali Thaimassage & relax". Bli inte avskräckt av att salongen är inhyst i källarvåningen av ett flerfamiljshus. Salongen är omsorgsfullt inredd och framför allt så var massagen mycket bra. Massösen gjorde ett bra jobb med att balansera tillräckligt mycket kraft för att få bort muskelknutorna med ett handlag som samtidigt var mjukt nog för att massagen också skulle vara avslappnande. Jag kan verkligen rekommendera ett besök!

Efter massagen var det lunchdags men jag hade inte lust att laga mat. Alltså blev det ett besök på det nyöppnade thaimatstället som ligger granne med massagesalongen. Valde wokad fläsk med sötsur sås och det smakade bra men den starka wokade biffen med thaibasilika som jag prövade häromdagen (ja, jag är en riktig latmask just nu!) var ännu bättre.

Om du har vägarna förbi Sköndal så kan jag varmt rekommendera både thaimassagen och thaimaten.

måndag 8 augusti 2011

Tack Hanif Bali!

Läste just en debattartikel av den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali som Expressen publicerat idag. Tack Hanif för en klarsynt debattartikel! Jag hoppas att Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt själv börjar tänka till när han läser din debattartikel. Annars hoppas jag, precis som du, att han har partikamrater som skakar liv i honom.

För dig som inte läst debattartikeln så uppmanar Bali Juholt att ta sin del av ansvaret för att motarbeta normaliseringen av Sverigedemokraterna och deras främlingsfientliga politik. Bali påminner om löftet som Socialdemokraternas f.d. partiledare Mona Sahlin gav att Socialdemokraterna aldrig någonsin skulle samarbeta med Sd. Det löftet kom som ett svar på allianspartiernas uppmaning innan valet att det block som blev störst skulle få styra Sverige och att inga av de etablerade partierna skulle samarbeta med Sd.

Efter att ha skummat igenom kommentarerna på debattartikeln är det tydligt att många läsare tycker att Bali kastar sten i glashus eftersom Sd:s riksdagsledamöter ibland röstar för allianspartiernas förslag. De läsarna har uppenbarligen missförstått Bali. Igen kan, eller ska, hindra Sd:s riksdagsledamöter från att delta i voteringar i riksdagen. Men de etablerade partierna borde välja att inte samarbeta med Sd för att få igenom sin egen politik eller fälla det andra blockets förslag eftersom det hjälper Sd att tvätta bort sin extremiststämpel. Precis som Bali anser jag att om Juholt väljer att förhandla med Sd för att lyckas rösta ner det femte jobbskatteavdraget så blir det ett tydligt ställningstagande att ändamålen helgar medlen.

Alla etablerade politiska partier måste ta ansvar för sitt förhållningssätt gentemot Sd. Det är dags att vakna och inse att alla former av samarbete med Sd får dem att allt mer uppfattas som ett vanligt parti. Rentvättningen av främligsfientliga partier försigkommer redan i andra europeiska länder. Nu är det dags att vi i Sverige sätter ner foten!


http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Finns det blinda bögar?

Appropå Pride så hörde ett riktigt roligt samtal igår som jag bara måste dela med mig av. Jag satt på tvärbanan och mittemot mig satt två medelålders kvinnor och småpratade. Den ena kvinnan hade varit och tittat på Pridparaden i lördags och berättade för sin vännina om upplevelsen. Vänninan som aldrig själv sett paraden lyssnade intresserat men hajade till när hon fick höra om de synskadade männen som hade sina ledarhundar med sig.

-"Var dom blinda?!?"
-"Eh, ja..."
-"Finns det verkligen blinda bögar?!? Hur klarar de av att ha sex?"
-"????"

Jag antar att den chockade kvinnan alltid har lampan tänd i sovrummet...

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

söndag 7 augusti 2011

Vem är välkommen till Pride?



Igår var det dags för årets Prideparad. Som vanligt skulle tusentals hbtq-personer stolt tåga genom Stockholms gator. Somliga skulle passa på att visa upp sig i extravaganta utstyrslar, andra skulle ta tillfället i akt och bära plakat med texter som sätter fokus på problem som hbtq-personer drabbas av pga sin läggning. De skulle få sällskap i tåget av vänner, familjemedlemmar och andra människor som vill visa sitt stöd. Precis som vanligt skulle paradvägen kantas av människor som applåderar, vinkar och hejar på. 

För mig och min man har det blivit något av en tradition att titta på paraden. I år blev det en riktig familjedag eftersom vi fick sällskap av lillasyster, hennes F och deras två små pojkar. Vi fick plats på första parkett och hade så himla kul! Vi klappade i händerna, sjöng med i musiken, stuffade och vinkade. Lilla W var helt exalterad och diggade också loss. Hela tiden fanns det något eller någon spännande som han ville se till att jag inte missade. Efter paraden tog vi en sväng till Kungsan och själva festivalområdet. Lillasyster och hennes F var överens om att de ska göra det till tradition att ta med pojkarna till Pride varje år. Förutom att det är en kul happening så tycker de att det är viktigt att pojkarna växer upp med att attityden att "olika är bra".

Trots att vi hade en riktigt bra dag hade jag hela tiden en gnagande känsla inom mig av att allt inte var okej. Först imorse insåg jag att det berodde på debattartikeln som Micke Kazarnowicz skrev i Aftonbladet i fredags. Han menar att i och med att Pridefestivalen i år är gratis att besöka och hålls mitt inne i Stockholm city riskerar festivalen att bli ett zoo dit hetros kan gå för att glo på hbtq-personer. Om Pride fortsätter på det inslagna spåret är Kazarnowicz också orolig för att festivalen ska urvattnas från att vara en frizon för hbtq-personer till att bli en "giganstisk hetrofestival" i stil med Vattenfestivalen.

Vattenfestivalen då det begav sig

 Jag förstår att det finns ett behov för hbtq-personer av att Pridefestivalen ska vara "en frizon från heteronormen". En gång om året ska det vara enkelt att vara sig själv. Tjejer som gillar tjejer och killar som gillar killar ska kunna öppet visa sin kärlek till sin partner utan att oroa sig för konsekvensen. Personer som gillar crossdressing ska kunna stoltsera i sina snyggaste outfits utan att riskera problem. Vad jag inte förstår är behovet av att minimera antalet hetros som besöker Pridefestivalen för att det ska vara möjligt. 

Kazarnowicz, om du läste det här skulle du kanske säga att jag som hetero helt enkelt inte fattar, att man måste vara hbtq för att förstå problemet. Men jag vill inte skriva under på det. Jag tänker nämligen att det ultimata målet borde vara att Pridefestivaler till slut är onödiga för att alla människor, oavsett om de är homo, bi, trans, queer eller hetero ses som normala. Om vi ska kunna få ett samhälle där människor inte fördöms, förtrycks eller behandlas olika beroende på könstillhörighet, sexualitet, ras, religion etc. så tror jag att vi framförallt behöver öppenhet. Jag är helt säker på vi var med och jobbade för den öppenheten igår när vi kollade på paraden och besökte Prideparken. Jag tror absolut att lillasyster och hennes F, genom att bl.a. ta med sina barn till Pride, är med och jobbar för att nästa generation ska vara ännu mer toleranta.

http://s590.photobucket.com/albums/ss343/mysticconsciousness/?action=view&current=openmind-openheart.jpg&newest=1


Temat för Stockholmpride 2011 är "Öppenhet". För att vi ska få ett samhälle som är öppet och välkomnande för alla så är jag övertygad att det är bra att vi hetros också hänger i Prideparken! 

Vill du läsa mer om årets festival klickar du här för att komma till den officiella hemsidan.
   

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Testat nya skönhetsprodukter

Inför semestern bestämde jag mig för att testa lite nya skönbhetsprodukter. Eftersom jag ville slippa släpa på fullstora förpackningar av allt från schampoo till ansiktsrengöring och dessutom alltid är på jakt efter nya favoriter till badrumsskåpet var det ett bra sätt att slå två flugor i en smäll.


Schampoo och balsam handlade jag på the Body Shop. Jag valde Rainforest balance som ska hjälpa fett hår att kännas fräscht länge utan att torka ut. Jag har riktigt fett hår och måste tvätta det varje dag. Det här är en av mycket få sorter schampoon och balsam som har gjort det möjligt för mig att tvätta håret varannan dag. Produkterna höll verkligen vad de lovade, mitt hår höll sig rent och fräscht längre än vanligt samtidigt som håret var mjukt och följsamt. De här produkterna kommer jag verkligen fortsätta att använda.




Det senaste halvåret har jag använt hudvårdsprodukter från Dermanord. Jag har varit väldigt nöjd med produkterna men nu när rengöringen och fuktighetskrämen börjar vara på upphällningen är jag i valet och kvalet om jag ska fortsätta med de produkterna eller testa något nytt. För att få bra råd gick jag till underbara apoteket DocMorris som specialiserar sig på hudvård och som har hudterapeuter på alla sina apotek. Hudterapeuten sa att La Roche-Posays serie Effaclar skulle passa min feta hy bra. Generöst plockade hon fram provförpackningar på ansiktstvätt, fuktighetskräm och en kräm som ska motverka igentäppta porer och uppkomsten av finnar.

Jag gillade verkligen produkterna men de har inte gett bättre resultat än Dermanord. De har varit ungefär likvärdiga så jag kommer fortsätta använda Dermanord men komplettera med La Roche-Posays Effaclare Duo, en kraftfull kräm som förebygger imperfektioner.

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

måndag 1 augusti 2011

Hemma igen

Efter att ha spenderat den senaste månaden i kappsäck är jag (äntligen) hemma igen. Älsklingen har haft semester och trots att jag är sjukskriven har vi försökt hålla fast vid de semesterplaner som vi hade gjort upp. Det har gått ganska bra och så småningom kommer det lite bilder.

Största skillnaden mellan det här årets semester och de gånger jag haft semester "på riktigt" har varit tempot. Jag har inte velat göra särskilt mycket. Så jag har mest spenderat tiden med att läsa, lösa korsord, sticka och bara vara. Faktiskt ganska skönt även om jag ibland har saknat att orka hitta på mer saker som jag brukar göra.

Hemma med tillgång till perfekt fungerande wifi med bra hastighet har jag redan börjat kolla favoritbloggar. På lillasysters blogg fick jag tips om en fantastisk site som jag starkt misstänker kommer bli en av mina favoriter. På Daisybeauty finns en massa bloggar om skönhet. Me like : D  Har redan fastnat för Kicki Normans blogg som presenterar tester av olika skönhetsprodukter. Har hittat flera saker jag vill testa. Är du det minsta intresserad av skönhetsprodukter kan jag verkligen rekommendera ett besök på siten!

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm