Sidor

söndag 11 september 2011

Timmarna som förändrade världen

De senaste veckorna har världen laddat inför den här dagen. Få människor i världen kan ha missat att det idag är 10 år sedan terrordåden i USA. Dagens DN handlar helt och hållet om hur terrordåden har påverkat världen. SVT har specialsändning hela dagen på samma tema. Precis som många andra kommer jag ihåg exakt vart jag var och vad jag gjorde när jag fick reda på vad som hänt. Jag satt på en buss i Östersund och var på väg från stan och hem. Bussföraren hade radion på och helt plötsligt gick nyhetssändningen från att vara sorl i bakgrunden till att tränga in i mitt medvetande. Ett plan hade kraschat in i WTC. Min storasyster var på besök från Stockholm och när jag kom hem satt hon redan klistrad framför TV:n. Vi såg bilder på hur det andra planet rammade det södra tornet. Vi såg det gapande hålet i Pentagon. Vi fick höra att ytterligare ett plan hade störtat i Pennsylvania. Chockade blev vi sittandes länge och hade svårt att ta in vad som hände.

Så här 10 år senare väcker tankarna på den där dagen fortfarande obehagskänslor. Terrordåden i sig var fruktansvärda men mycket av det som har hänt sen dess i kriget mot terrorn ger även det mig kalla kårar. Något som verkligen skrämmer mig är hatet mot muslimer som på vissa håll i USA numera är djupt förankrat.

Imorse visades ett reportage på SVT om Murfreesboro, Tennessee. Där bor idag ungefär 250 troende muslimer. Många av dom har flytt till USA från krigen i Irak och Afganisthan eftersom staden var en av flera amerikanska städer som bestämde sig för att frivilligt ta emot dessa flyktingar. Det empatiska mottagande har idag vänts till skräck och hat. Den muslimska församlingen i staden har köpt en bit mark för att kunna bygga en ny, större moské eftersom den de har idag är för liten. Efter flera år är tomten fortfarande tom. Hundratals människor i staden har riktat starka protester mot bygget efter som de anser att muslimer är farliga och potentiella terrorister, bara baserat på sin religiösa tro. Stämningen är så hätsk att trots att myndigheterna i staden stödjer församlingens rätt att bygga moskén så vågar inget byggföretag ta på sig jobbet.

Många av de som strider emot moskébygget tillhör den kristna högern. Jag är troende kristen och deras uttalanden gör mig förtvivlad. Som kristen är det väldigt viktigt för mig att religionsfrihet inte bara är tomma ord. Även om jag inte tror på Allah som muslimerna, väntar på Messias som judarna eller tror att det inte finns någon gudomlighet som atesisterna så stödjer jag alla människors rätt att tillbedja sin Gud eller att inte tillbedja någon.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var med i SVT:s sändning tidigare idag. Han pratade om hur klimatet i världen hårdnade efter terrordåden och han hoppas att den arabiska våren är ett tecken på att vi nu är tillbaka på vägen mot en ljusare framtid. Jag hoppas att han har rätt. När jag knäpper mina händer ikväll och ber kvällsbön kommer jag be för helande till alla de som drabbats av terrordåden 11 september 2001- i USA, men också i Afganisthan, Irak och andra länder. Jag kommer att be för att världen ska präglas mer av empati och förståelse och att misstänksamheten mot de som ses som annorlunda ska ge vika.

Fredsduva (bild från wikipedia)









http://intressant.se/intressant http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

lördag 10 september 2011

M + Mp= Sant? Varför inte?

Den senaste veckan har det skrivits mycket om Miljöpartiet skulle kunna börja samarbeta mer på nationell nivå. I många kommuner och landsting finns det redan långtgående och välfungerande samarbete mellan Alliansen och Mp. Därför är det inte konstigt att en enkäten som tidningen Dagens samhälle genomförde visade att många ledande Mp-politiker kan tänka sig att bilda regering med Moderaterna.

Jag är inte förvånad. Moderaterna har de senaste åren verkligen visat att ambitionen att vara Sveriges nya arbetarparti inte bara var en slogan i valrörelsen. Dessutom vittnar partiprogrammet om att det faktiskt finns en stark miljöpolitik. Miljöpartiet håller å andra sidan på att tvätta bort vänsterstämpeln och börjar visa att de har viljan att bli ett riktigt framåtsträvande parti.  

Erik Helmerson, ledarskribent på DN, verkar fortfarande i alla fall lite tveksam till att partierna ska kunna enas om tunga politiska frågor. Jag är däremot övertygad om att det breda samarbetet på regional och lokal nivå är ett gott facit för att det kommer fungera. Alla goda samarbeten leder till förnyelse och utveckling. Jag ser fram emot att se vad skörden av ett samarbete på regeringsnivå mellan Alliansen och Mp kan leda till. Att det kommer att få Socialdemokraterna att puttas ännu längre bort från politikens centrum ser jag som en ren bonus...


 http://www.dn.se/ledare/signerat/blagron-rora-m--mp--sant

http://intressant.se/intressant http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

onsdag 7 september 2011

Vila i frid Stefan Liv



http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Spännande dag!

Så här ser en arytmikurva ut (enligt KI)




Efter ett par veckor i skolbänken så var det dags att för första gången pröva på hur det är i verkligheten. Jag skulle få gå bredvid en sjuksköterska hela dagen. För en gång skull hade jag inget emot att gå upp i svinottan, jag skulle ju få en liten försmak av jobbet som sjuksköterska!

Efter en dag på en arytmiavdelning så kan jag bara konstatera att jag är ännu mer taggad. Fick t.o.m. vara med och titta på en operation! Ser redan fram emot nästa askultation och är väldigt glad att vi som läser på Sophiahemmet får åka ut fem dagar första terminen : D

Nu ska jag försöka sluta tänka på operationer och andra intressanta saker och koncentrera mig på kvällens avsnitt av True Blood.


http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm