Är verkligen ett stort fan av Annika Dahlqvist. Dels för att hon var en av pionjärerna när det gällde att sprida information om LCHF i Sverige men också för att hon på sin blogg lägger ut massa bra info om kost och hälsa. Idag hittade jag en länk på hennes site till en artikel i GPsom beskriver hur hjärnan reagerar på kolhydrater. I artikeln intervjuvas Martin Ingvar som är professor vid instutionen för klinisk neurovetenska vid Karolinska Institutet. Ingvar har, tillsammans med Gunilla Eldh skrivit boken "Hjärnkoll på vikten" som handlar om hur hjärnan påverkar vad vi äter och vår vikt.
Vill du läsa hela artikeln så hittar du den här men här kommer en kort sammanfattning: Ingvar menar att hjärnan lurar oss att äta snabba kolhydrater. Hjärnan kan utvinna energi av protein och fett men det tar längre tid än att använda kolhydrater som energikälla. Kolhydrater får dopaminnivån att skjuta i höjden. Dopamin är ett kraftfullt kroppseget hormon som påverkar oss på samma sätt som t.ex. amfetamin. När du äter kolhydrater kickas alltså kroppens belöningssystem igång. Ingvar menar att den som vill minska i vikt bör äta en kost som håller blodsockernivån stabil. Mat som är nyckelhålsmärkt och tallriksmodellen är inte bra metoder eftersom de innehåller för mycket kolhydrater.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar