Sidor

söndag 11 september 2011

Timmarna som förändrade världen

De senaste veckorna har världen laddat inför den här dagen. Få människor i världen kan ha missat att det idag är 10 år sedan terrordåden i USA. Dagens DN handlar helt och hållet om hur terrordåden har påverkat världen. SVT har specialsändning hela dagen på samma tema. Precis som många andra kommer jag ihåg exakt vart jag var och vad jag gjorde när jag fick reda på vad som hänt. Jag satt på en buss i Östersund och var på väg från stan och hem. Bussföraren hade radion på och helt plötsligt gick nyhetssändningen från att vara sorl i bakgrunden till att tränga in i mitt medvetande. Ett plan hade kraschat in i WTC. Min storasyster var på besök från Stockholm och när jag kom hem satt hon redan klistrad framför TV:n. Vi såg bilder på hur det andra planet rammade det södra tornet. Vi såg det gapande hålet i Pentagon. Vi fick höra att ytterligare ett plan hade störtat i Pennsylvania. Chockade blev vi sittandes länge och hade svårt att ta in vad som hände.

Så här 10 år senare väcker tankarna på den där dagen fortfarande obehagskänslor. Terrordåden i sig var fruktansvärda men mycket av det som har hänt sen dess i kriget mot terrorn ger även det mig kalla kårar. Något som verkligen skrämmer mig är hatet mot muslimer som på vissa håll i USA numera är djupt förankrat.

Imorse visades ett reportage på SVT om Murfreesboro, Tennessee. Där bor idag ungefär 250 troende muslimer. Många av dom har flytt till USA från krigen i Irak och Afganisthan eftersom staden var en av flera amerikanska städer som bestämde sig för att frivilligt ta emot dessa flyktingar. Det empatiska mottagande har idag vänts till skräck och hat. Den muslimska församlingen i staden har köpt en bit mark för att kunna bygga en ny, större moské eftersom den de har idag är för liten. Efter flera år är tomten fortfarande tom. Hundratals människor i staden har riktat starka protester mot bygget efter som de anser att muslimer är farliga och potentiella terrorister, bara baserat på sin religiösa tro. Stämningen är så hätsk att trots att myndigheterna i staden stödjer församlingens rätt att bygga moskén så vågar inget byggföretag ta på sig jobbet.

Många av de som strider emot moskébygget tillhör den kristna högern. Jag är troende kristen och deras uttalanden gör mig förtvivlad. Som kristen är det väldigt viktigt för mig att religionsfrihet inte bara är tomma ord. Även om jag inte tror på Allah som muslimerna, väntar på Messias som judarna eller tror att det inte finns någon gudomlighet som atesisterna så stödjer jag alla människors rätt att tillbedja sin Gud eller att inte tillbedja någon.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var med i SVT:s sändning tidigare idag. Han pratade om hur klimatet i världen hårdnade efter terrordåden och han hoppas att den arabiska våren är ett tecken på att vi nu är tillbaka på vägen mot en ljusare framtid. Jag hoppas att han har rätt. När jag knäpper mina händer ikväll och ber kvällsbön kommer jag be för helande till alla de som drabbats av terrordåden 11 september 2001- i USA, men också i Afganisthan, Irak och andra länder. Jag kommer att be för att världen ska präglas mer av empati och förståelse och att misstänksamheten mot de som ses som annorlunda ska ge vika.

Fredsduva (bild från wikipedia)

http://intressant.se/intressant http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar