Det magiska pillret |
Jag förstår inte varför en tidning, vars målgrupp är unga kvinnor, ger en så ensidigt positiv bild av hormonella preventivmedel. Att ta upp känslig hy som enda biverkning av p-piller och helt negligera den ökade risken för blodpropp, humörsvängningar, viktökning, mer frekventa migränanfall, depression och minskad sexlust är oförlåtligt! Vitsen med en lång artikel om preventivmedel måste ju rimligtvis vara att hjälpa kvinnor att hitta rätt i djunglen av preventivmedel. Här misslyckas uppenbarligen Cosmopolitan fatalt.
Hormonella preventivmedel ar absolut fördelar, men de medför också stora hälsorisker. Tyvärr så talas det alltför sällan om riskerna. Många unga tjejer som får recept på p-piller på ungdomsmottagningen får ingen information alls om möjliga biverkningar istället hyllar många barnmorskor alla fördelar. Idag finns preventivmedel som är hormonbaserade men som är mer skonsamma än p-piller, t.ex. p-ring (eftersom den förs in i slidan och ger en lokal behandling är hormonnivåerna väsentligt lägre än i p-piller). Jag uppmanar alla som ger kvinnor råd om preventivmedel att ta en funderare på hur saklig informationen om för- och nackdelar är.
P-ring är ett skonsammare alternativ än p-piller |
Jag gör precis som de två bloggarna jag hänvisar till och skickar ett mail till Cosmopolitans chefredaktör Maja Persson där jag kritiserar artikeln. Om du också vill göra det är hennes mailadress maja.persson@cosmopolitan.se
http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm
P-ring tas upp i samma artikel. Men det är fortfarande oförlåtligt.
SvaraRaderaJag såg det men poängen är att p-piller framställs som en så bra metod, trots att det finns mer skonsamma hormonbaserade preventivmedel.
SvaraRadera