Sidor

onsdag 24 augusti 2011

Pragmatism vs hög svansföring

Läste just en artikel på DN.se om hur en del svenska gynekologer råder unga kvinnor från hederskulturer att sticka sig i slidan med en nål för att vara säkra på att blöda på bröllopsnatten. Rådet kommer från början från doktor Lotti Hellström vid Södersjukhusets mottagning för våldtagna kvinnor och fanns med i ett vårdprogram som gavs ut av karolinska sjukhusets Sesamenhet. Nationellt centrum för kvinnofrid och Svensk förening för obstetrik och gynekologi hänvisar till rådet trots att det får hård kritik från bl.a. många gynekologer och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Sammanfattningsvis handlar kritiken om att det upprätthåller myten om att kvinnor blöder vid första samlaget och att unga kvinnor som söker hjälp ska få råd som bygger på vetenskap. De som står bakom rådet menar att det handlar om en sista utväg för kvinnor från hederskulturer som riskerar sitt liv om de inte skulle blöda i samband med samlaget på bröllopsnatten.

  
Det är lätt att säga att svenska samhället ska arbeta för jämställdhet, motarbeta hedersrelaterat förtryck och arbeta för att krossa myten om att oskulder blöder vid samlag. Men det här handlar om unga kvinnor som riskerar att förskjutas av sina familjer, utsättas för misshandel eller t.o.m mördas om de inte blöder på bröllopsnatten. Här ställs pragmatism mot behovet av att upprätthålla svenska samhällets självbild som jämställdt och rättrådigt.

Jag tycker inte att rådet är dåligt. Självklart ska Sverige arbeta hårt för att få bort alla former av hedersrelaterat förtryck. Men så länge vi har unga kvinnor som som riskerar sin hälsa eller t.o.m. sitt liv så tycker jag att vi samtidigt måste vara praktiska i den akuta situationen. Tänk om personer som misshandlas av sin partner skulle få höra att det inte finns några akutboenden för att vi i Sverige anser att misshandel är fel...

http://intressant.se/intressant http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar