Sidor

torsdag 23 juni 2011

Långtidsstudie visar hur olika livsmedel påverkar vikten

Läste just en intressant artikel i dagens DN om hur kosten påverkar vikten. Ett forskarteam vid Harvard har genomfört en långtidsstudie över hur små förändringar i kosten påverkar vår vikt. Forskarteamet har följt 121 000 personer under 12 eller 20 år och konstaterar att snabba kolhydrater tillhör de livsmedel som orsakar störst vikt ökning. Resultaten av studien går stick i stäv mot traditionella kostråd som fokuserar på hur totalmängden kalorier påverkar vikten hos människor.

Spännande är att även små kostförändringar får stor påverkan på vikten. En extra portion kokt, stekt eller bakad potatis om dagen ger på fyra år en viktökning på 0,7 kg. Ett par extra skivor ost dagligen påverkar å andra sidan på sikt knappt vikten.

Hälsokost

Förutom att långsamma kolhydrater visar gynnsam effekt på vikten hos personerna i studien så tycks yoghurt också ha god effekt. Forskarna tror att det är bakterierna i yoghurten som påverkar magtarmfloran vilket i sin tur har gynnsam effekt på vikten.http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar