Sidor

måndag 27 juni 2011

Sverige får kritik av Amnesty pga att få våldtäktsanmälningar leder till fällande dom

Flera nyhetssiter och tidningar, bl.a. TV4 nyheterna, rapporterar idag om att Amnesty kritiserar Sverige då bara ca 7% av alla våldtäktsanmälningar leder till fällande dom. I Lund dömdes förra året ingen för våldtäkt. Jämfört med andra brott är det en extremt låg siffra och troligen tyder den på att många våldtäktsoffer inte får upprättelse. Amnesty begär nu att regeringen tillsätter en kommission som ska granska hur väldtäktsanmälningar behandlas i rättsprocessen.

Jag tycker att det är ett bra initiativ som jag hoppas att regeringen tar till sig. Redan innan Amnesty släppte sin larmrapport så hade jag uppfattningen att våldtäktsoffer var extra utsatta. Vem har inte läst i tidningar om hur våldtäktsoffer i rättegången tvingas redogöra för sina sexuella vanor, försvara sin klädstil och frågas ut om varför hon satt sig i en sårbar sits genom att t.e.x åka ensam hem från krogen?

Hur kan det komma sig att vi inte har kommit längre än så här? Varför är det brottsoffret som i det här fallet hårdgranskas? Jag tycker det vore lämpligare om den tilltalade istället fick svara på frågor om sina sex- och relationsvanor. Har du någon gång tjatat dig till sex? Vilken syn har du på kvinnor som är sexigt klädda?


http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar