Sidor

tisdag 28 juni 2011

Studenter som inte tar studiebidrag straffas

DN skriver idag om den rapport där Sveriges förenade studentkårer (SFS) riktar kritik mot att många studenter står utanför socialförsäkringssystemet. Rapporten ingår i den pågående socialförsäkringsutredningen och föreslår bl.a. en obligatorisk sjukförsäkring för alla studenter.

Idag är det bara de studenter som har studiemedel som får sjukpeng om de blir sjuka. De studenter som inte tar studiemedel förlorar dessutom sin sjukpenninggrundande inkomst SGI efter en mycket kort tid. 30 procent av alla studenter tar inte studiemedel. Det betyder att de studenter som inte tar emot bidrag från staten under studietiden straffas för detta genom att bli av med den SGI som de ev. har tjänat ihop innan de började studera.

Otrygg tillvaro för självständiga studenter
Till hösten börjar jag studera igen efter många års frånvaro från studier och kommer inte ta studiemedel. Jag och min man kommer snåla för att klara oss på hans heltidslön och de pengar jag kan tjäna på extrajobb. Det innebär att den SGI som jag har tjänat ihop när jag har jobbat går förlorad. Om jag och min man blir föräldrar under min studietid får jag alltså bara minibeloppet om jag är föräldraledig. Om jag skulle få behålla min SGI skulle jag kunna ta ut upp till 19000 kr/månad före skatt medans lägstanivån bara är 5400 kr/månad före skatt.

För mig är det här helt vansinnigt! Varför ska den som tar emot studiemedel vara tryggad i händelse av sjukdom eller föräldraskap? Varför ska jag straffas för att jag inte tar emot studiebidrag från staten utan klara min försörjning på egen hand? Nu kanske du som läser det här undrar varför jag inte bara tar studiemedel för att få behålla min SGI. Tyvärr är jag inte berättigad till studiemedel. Jag pluggade med studiemedel för flera år sedan men klarade p.g.a. sjukdom inte av mina studier och hoppade av utbildningen. Det betyder att jag inte får studiemedel eftersom jag inte tagit tillräckligt många poäng.

Större chans till trygghet än nuvarande SGI-regler för studenter 

Jag väljer att bita i det sura äpplet och kommer studera trots att jag hamnar i en knepig sits om jag skulle bli sjuk eller gravid under studietiden. Anledningen är min starka drivkraft att utbilda mig. Men jag misstänker att många som sitter i samma sits som mig inte vågar ge upp tryggheten.

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

måndag 27 juni 2011

Livet på landet främjar psykisk hälsa

Här om dagen skrev jag ett inlägg som handlade om att unga människor börjat fly storstaden pga bostadsbristen och istället väljer att bosätta sig i mindre städer. Enligt en artikel i gårdagens DN så är det ett klokt val även för hälsan. Framförallt för den psykiska hälsan. Forskare har redan för många år sen kunnat konstatera att barn som växt upp i storstäder har fördubblad risk att drabbas av schizofreni och att stadsbor betydligt oftare drabbas av ångest och depressioner. Orsakerna har dock varit höljda i dunkel. Men nu har en tysk forskargrupp kunnat påvisa att hjärnorna hos lantbor och stadsbor skiljer sig åt. 

Försökspersonerna i studien kom från småstäder, medelstora städer och storstäder och utsattes för stresstest samtidigt som deras hjärnor avbildades med fMRI-kameror. De största skillnaderna hittades i amygdala, vilket är ett område som påverkar känslorna och därmed upplevelsen av hot och rädslor. Dessutom hade storstadsborna sämre förbindelser mellan amygdala och anterior cingulate vilket är vanligt hos människor som lider av psykisk ohälsa. Skillnaderna mellan de olika befolkningsgrupperna var så stora att forskarna gjorde om försöken men resultaten blev lika dramatiska.

brain.amygdala.jpg
http://www.schizophrenia.com/sznews/archives/005410.html
 Att livet i storstäder påverkar den psykiska hälsan negativt är viktig kunskap, särskilt med tanke på att inflyttningen är så pass stor att 70 procent av jordens befolkning beräknas bo i städer inom 40 år. Visserligen finns det är t.ex. självmord och fetma vanligare på landsbyggden vilket tros ha samband med att vapeninnehav är vanligare där och att läkarvården är sämre respektive att den genomsnittliga utbildningsnivån är lägre. Men när forskarna nu har börjat kunna kartlägga skillnaderna i hjärnorna så finns det hopp om att hitta vad det är i stadslivet som är skadligt vilket i sin tur kan leda till minskade problem.

Om stockholmare är smartare än lantisar, som Anna Kindberg-Batra sa 1998, så kanske de behöver det försprånget...

Kanske är det trots allt så att jag borde avstå från närheten till min familj och flytta till landet för att rädda min och älsklingens psykiska hälsa? Nåja, med tanke på att jag börjar på min utbildning till hösten så får det vänta tills jag har studerat färdigt. Då får jag ju chans att vänja mig vid tanken...


Bild från bloggen http://www.smalltownstyle.se/ som hyllar livet på landet
 http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Sverige får kritik av Amnesty pga att få våldtäktsanmälningar leder till fällande dom

Flera nyhetssiter och tidningar, bl.a. TV4 nyheterna, rapporterar idag om att Amnesty kritiserar Sverige då bara ca 7% av alla våldtäktsanmälningar leder till fällande dom. I Lund dömdes förra året ingen för våldtäkt. Jämfört med andra brott är det en extremt låg siffra och troligen tyder den på att många våldtäktsoffer inte får upprättelse. Amnesty begär nu att regeringen tillsätter en kommission som ska granska hur väldtäktsanmälningar behandlas i rättsprocessen.

Jag tycker att det är ett bra initiativ som jag hoppas att regeringen tar till sig. Redan innan Amnesty släppte sin larmrapport så hade jag uppfattningen att våldtäktsoffer var extra utsatta. Vem har inte läst i tidningar om hur våldtäktsoffer i rättegången tvingas redogöra för sina sexuella vanor, försvara sin klädstil och frågas ut om varför hon satt sig i en sårbar sits genom att t.e.x åka ensam hem från krogen?

Hur kan det komma sig att vi inte har kommit längre än så här? Varför är det brottsoffret som i det här fallet hårdgranskas? Jag tycker det vore lämpligare om den tilltalade istället fick svara på frågor om sina sex- och relationsvanor. Har du någon gång tjatat dig till sex? Vilken syn har du på kvinnor som är sexigt klädda?


http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

söndag 26 juni 2011

Flykten från storstaden

I morgonens DN läste jag en intressant artikel som handlade om hur unga människor har börjat fly bostadsbristens Stockholm. Det är fortfarande fler människor som flyttar till Stockholm än vice versa, men ungas storstadsflykt riskerar att skapa en demografisk obalans.

Anledningen till att många unga väljer att flytta ut i landet är enligt artikeln bostadsbristen. Nu har jag och älsklingen en lägenhet som vi trivs väldigt bra i. Men den dagen vår lilla familj växer ur lägenheten vet jag inte hur vi gör. Att köpa hus i Stockholm är helt absurt dyrt. Skulle vi flytta till Östergötland (där svårföräldrarna bor) så skulle vi nästan inte ha några lån. Vinsten från lägenheten vi bor i nu skulle nästan helt räcka till att betala en stor villa på pendlingsavstånd från t.ex. Linköping.

Med tanke på att jag önskar mig en stor tomt så att jag kan odla massa grönsaker, potatis, ha bärbuskar och fruktträd så hade det ju varit klockrent att flytta ut på landet så småningom. Vet bara inte om jag skulle fixa att bo långt ifrån min familj. Vi träffar såväl mina föräldrar som syskon med familjer, mormor och moster minst en gång i månaden. Är det värt att flytta för att få möjlighet att köpa drömhuset?



Vår altan är härlig men jag börjar bli sugen på en riktig trädgård...



 Jag bodde hemma ganska länge men de få år som jag tillbringade på den osäkra andrahandsmarknaden gör att jag absolut förstår dem som istället väljer att flytta. När jag var 21 år började jag plugga på högskolan och valde då att flytta till Östersund. Jag hade kommit in på flera skolor men Östersund var den enda som erbjöd bostadsgaranti för sina studenter. För mig som Stockholmare var det nästan surrealistiskt att få hem en broschyr med en massa olika studentbostäder och bli uppmanad att välja fritt.

I en sådan här stuga bodde jag under min studietid i Östersund.

Mitt val föll på en stuga på campingen i Östersund. Där bodde alla utbytesstudenter, de flesta studenterna på Skidhögskolan och så jag. Det var som att bo i en liten mysig by. Den enda riktiga nackdelen var att stugorna bara fick hyras 10 månader om året. När vårterminen var slut var jag alltså tvungen att packa ihop mitt lilla bohag och lasta in det i förrådet som hörde till stugan. Annars var det en idyll! Ett par kilometer från stan och skolan, granne med Storsjöbadet, stans enda dygnet runt öppna mack på gångavstånd.

När jag flyttade tillbaka hem till Stockholm bodde jag först ett halvår hos storasyster och hennes barn. Sen fick jag jobb norr om stan och då blev restiden för lång. Det var bara att bita i det sura äpplet och flytta hem till mamma och pappa igen. Inte helt lätt för någon av oss eftersom jag hade hunnit bli 23 år och de hade flyttat till en tvåa. Alla barnen hade liksom lämnat boet och de hade inte räknat med att vi skulle behöva flytta hem igen.

Finns det hjärterum så finns det stjärterum...

Ett halvår senare träffade jag så älsklingen. Han bodde i studentkorridor i Åkeshov. 19 kvm och delat kök var inte mycket att hänga i julgranen men det var ändå vårt eget. Ett par månader innan älsklingen tog sin examen och vi var tvugna att lämna studentlägenheten så kom storasyster med goda nyheter. Hon skulle flytta in hos sin älskling och hyrde gärna ut sin lägenhet till oss. Dryga 30 kvm i centrala Solna kändes som en ren lyx och där stannade vi i 8 månader. Då behövde storasyster ha tillbaka sin lägenhet igen. Men turen stod verkligen på vår sida för hon hade en kompis som just skulle flytta ihop med sin kille och som kunde tänka sig att hyra ut sin lägenhet till oss. Nu gick flyttlasset till Finntorp och en rätt stor tvårummare. Den lägenheten var rätt risig men vi gillade verkligen läget. När vi efter två år behövde hitta ny lägenhet igen kände vi att det var dags att köpa. Vi hade båda fått fasta jobb och ville äntligen få känna att vårt hem var vårt eget. Vi tittade på massor av lägenheter söder om söder. Många var väldigt små och de som var vettiga i pris behövde renoveras. Ingen höjdare för två personer som har tummen mitt i handen.

Finntorp var en riktig idyll


Så dök vårt nybygge upp som en oas i öknen. HSB höll på att bygga bostadsrätter i Sköndal. Priset var riktigt bra, nybyggt är ju fräscht och det var på rätt sida om stan. Jag hade visserligen ingen koll alls på Sköndal, det var bara ett område som man passerade med bussen mot Gullmarsplan. Men vi chansade och köpte grisen i säcken. Så gällde det bara att hitta någonstans att bo i 1½år medan lägenheten byggdes. Nu hade vi i alla fall stått i bostadskö i fem år vardera så det skulle väl ordna sig. Det visade sig att en kö tid på fem år räckte till en hyresrätt lååångt norr eller söder om stan, lägenheter med hyra på över 15 000 kr/mån eller i områden som vi inte var direkt sugna på. Då ringde storasyster igen.

Nu skulle hon flytta ihop med sin nya kille och vi kunde få hyra hennes etta i Solna, igen. Det förhållandet höll hela vägen till altaret så vi kunde bo i Solna tills det var dags att flytta in i Sköndal.

Känslan när vi flyttade in i VÅR lägenhet var obetalbar. Äntligen hade vi ett riktigt hem som vi kunde bo i så länge vi ville! Sen dess har vi upptäckt att Sköndal är en charmig stadsdel som vi inte har lust att flytta ifrån. Här finns vårt mysiga retrofik som serverar härligt fika till rena rama lågpriset, det finns hur många bra promenadstråk som helst (mycket viktigt för oss hundägare), det finns flera bra badställen, i centrum finns allt som är skönt att ha nära så som apotek, bibliotek, mataffär, videobutik etc. Så tar det bara 15 min att åka buss in till stan. Men det allra bästa med Sköndal är att det inte är en sovstad. Om jag är ute med hunden en vardag mitt på dagen så möter jag grannar. I centrum är det aldrig folktomt. Här trivs vi verkligen. Men den dagen vi behöver större vet jag inte om vi kommer välja att bo kvar i Stockholm till vilket pris som helst... 


http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

torsdag 23 juni 2011

Långtidsstudie visar hur olika livsmedel påverkar vikten

Läste just en intressant artikel i dagens DN om hur kosten påverkar vikten. Ett forskarteam vid Harvard har genomfört en långtidsstudie över hur små förändringar i kosten påverkar vår vikt. Forskarteamet har följt 121 000 personer under 12 eller 20 år och konstaterar att snabba kolhydrater tillhör de livsmedel som orsakar störst vikt ökning. Resultaten av studien går stick i stäv mot traditionella kostråd som fokuserar på hur totalmängden kalorier påverkar vikten hos människor.

Spännande är att även små kostförändringar får stor påverkan på vikten. En extra portion kokt, stekt eller bakad potatis om dagen ger på fyra år en viktökning på 0,7 kg. Ett par extra skivor ost dagligen påverkar å andra sidan på sikt knappt vikten.

Hälsokost

Förutom att långsamma kolhydrater visar gynnsam effekt på vikten hos personerna i studien så tycks yoghurt också ha god effekt. Forskarna tror att det är bakterierna i yoghurten som påverkar magtarmfloran vilket i sin tur har gynnsam effekt på vikten.



http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Bra deal på massage, ansiktsbehandling och manikyr

Jag har verkligen mått sunkigt de senaste veckorna men nu när semestern snart är här måste jag göra mitt bästa för att pigga upp mig. Att bli ompysslad med massage, ansiktsbehandling och kanske manikyr brukar vara ett sätt att hjälpa humöret på traven. Let's deal har kanonbra priser på sånt just nu. Eller vad sägs om ansiktsbehandling och 60 min massage för 260 kr, minimanikyr med nagelförlängning, -förstärkning eller permanent lack för 399 kr och 50 min klassisk massage för 180 kr?

Jag har bara en sak att säga: Skynda att fynda! Om du inte har testat Let's deal tidigare så kan jag verkligen rekommendera tjänsten. Varje företag som vill sälja en vara eller tjänst hos Let's deal anger ett minimum antal som måste köpa tjänsten för att rabatten ska gälla. Du betalar via Let's deals hemsida och om inte tillräckligt många deals säljs så ordnar de med återbetalningen. Jag har bl.a. handlat hudvårdsprodukter via Let's deal och allt funkade supersmidigt.



http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

tisdag 21 juni 2011

Bra barntidning

Förutom att jag inte själv skrivit några blogginlägg de senaste veckorna så har jag inte heller läst andra bloggar. Efter att bara snabbt ha scrollat igenom Underbaraclaras sida så inser jag att jag har missat massor. Läste ett inlägg om sena aborter som fick tårarna att börja rulla. orkar inte ta tag i det nu, vill du läsa mer hittar du inlägget här.

Men jag läste också om den oberoende barntidningen Tivoli som kämpar för att kunna återuppta sin utgivning. Tidningen är fri från reklam och har ett uttalat jämstäldhetstänk. Om 1500 personer beställer en prenumeration så kan tidningen börja distribueras igen. När UnderbaraClara skrev sitt inlägg hade 1359 personer beställt prenumerationer. Jag beställer genast en prenumeration till finaste syskonbarnen. Vill du också anmäla dig som möjlig prenumerant så gör du det här

Lägg till bildtext




http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Semesterplaner

Nu är det bara lite drygt en vecka kvar innan älsklingens semester börjar. Det enda som är spikat är två veckor på Gotland. Huset vi bor i hyr vi av en bekant och läget är suveränt. Det ligger lantligt och nära havet. Det har blivit tradition att nästan hela familjen semestrar där tillsammans. Men vad vi ska hitta på mer är fortfarande under planering. Började titta lite på resor igår och det finns en del som lockar. Hittade billiga resor till Turkiet och Kroatien. Å andra sidan skulle en vecka på Spahotell i Päärnu inte heller vara fel. Fast allra helst skulle jag nog vilja åka till Portugal!


Utsikt från Kastellet i Lissabon

Förra sommaren var jag på konferens i Lissabon. Eftersom jag bara stannade två nätter hann jag bara se lite av staden. Men jag kan lova att den gav mersmak! Eftersom det bara tar runt en timme med tåg från Lissabon till semesterorterna vid kusten så är det ett resemål där man kan kombinera storstad med solsemester. Antagligen gör vi som förra året och väntar in i det sista med att bestämma oss...

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Tillbaka!

De senaste veckorna har varit tuffa och t.o.m. att uppdatera bloggen har känts som ett omöjligt uppdrag. Jag har kämpat emot en depression ganska länge nu och var på bättringsvägen. Men plötsligt så började jag halka ner igen. Nu har det vänt igen och jag håller tummarna för att det ska hålla i sig!


http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

söndag 12 juni 2011

Att moralisera över Rut är antifeministiskt

För några dagar sedan beskrev Johanna Koljonen en krönika i DN om sin kluvna ställning till att hon numera har råd att anlita städhjälp hemma. Hon beskriver att saker som är roligare eller lönsamare prioriteras före städning och att hon numera behöver hjälp hemma för att hinna med vardagen. Jag förstår delvis Koljonens kluvenhet. Den som aldrig haft råd att sätta guldkant på vardagen och som hamnar i en ställning där pengarna numera inte bara räcker till det nödvändigaste verkar ofta behöva försvara lyxen som man numera kan unna sig.

Hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete.
Bra motto för den som inte har råd med städhjälp.

Vad jag inte förstår är Åsa Lindeborgs, en av Aftonbladets kulturskribenter, behov av att moralisera över att Koljonen köper städtjänster. I en krönika i dagens Aftonblad skriver Lindeborg att Koljonen som är feminist och "har antytt en vänsterhållning" inte ska "legitimera att samhälletskiktar sig i herrskap och tjänstefolk". Jag antar att det är förknippat med vänsterns fallenhet för att sätta stämpeln skitjobb på vissa arbeten. Jag tycker att det är vänsterfolk som Lindeborg som genom sin nedlåtande attityd skapar fiktiva klyftor i samhälle genom att dömma ut vissa yrken som sämre än andra. Jag tvivlar på att den person som får betalt för att städa hemma hos Koljonen skäms över sitt jobb och önskar att de som har råd att köpa städhjälp ska sluta upp med det.

Sjävklart dammar Lindeborg av klychan "vem städar hos städerskan" och tycker att människor som hon själv och Koljanen, som pratar om solidaritet och jämlikhet har ett särskilt ansvar för att leva som de lär. Själv ser jag det som en solidaritetshandling att använda sin förbättrade ekonomi till att köpa tjänster eftersom det skapar jobb.



Naturligtvis får själva grundidén med Rutavdrag en släng av sleven eftersom Lindeborg menar att alla andra skattebetalare tvingas vara med och betala för Koljonens städhjälp. Jag undrar varför så många skribenter som klassar sig som vänster klankar ner på just Rutavdraget men inte ser problem med Rotavdraget? Jag förstår inte heller hur köp av städtjänster gör att Koljonen enligt Lindeborg bör sluta kalla sig för feminist, vänster och gilla solidaritet och jämlikhet. Enligt Lindeborgs moral är det alltså finare att själv städa sin toalett än att betala någon annan för att göra det. Är det finare att låta en hantverkare bygga om badrummet än att låta en städerska städa det?

Jag tycker att de som, likt Lindeborg, hytter med moraliserande pekfingrar åt dem som betalar för städhjälp är antifeministiska. Det är ju trots allt kvinnor som står för merparten av hushållsarbetet. Eftersom städyrken är kvinnodominerade innebär det också att det främst är kvinnor som skulle drabbas om färre köpte städhjälp.


http://intressant.se/intressant http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

I målartagen


Nu när de mörka sjukdomsmolnen hopar sig över mig igen är praktiskt arbete ett sätt för mig att ta mig igenom dagarna. Allt går visserligen i snigelfart men så får det vara just nu. Jag har ganska länge planerat att måla några trämöbler vita. Kissgul furu är inte min grej men möblerna i sig är fina och med ett par lager matt, vit färg så får de ett helt nytt liv. De senaste dagarna har jag gett mig i kast med en byrå.



En uppgift som jag i vanliga fall hade gjort klar på en eftermiddag har tagit flera dagar. Måla i 15 min, vila i en timme, måla i 10 min, vila en timme osv. Men det kommer det vara värt. Självklart har jag fått tips av storasyster som är drottningen av budget uppiffningstips, både när det gäller inredning och kläder. Hon sa att jag skulle använda matt grundfärg rakt av och resultatet ser ut att bli bra. Grundfärgen många tunna lager för att ge en täckande yta men sen blir resultatet en härlig matt yta som ger ett rustikt intryck.

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

lördag 11 juni 2011

sjuk- igen

För ett par veckor sen började jag jobba deltid efter att ha varit sjukskriven i flera månader. Jag var så glad över att vara tillbaka på jobbet! Visserligen tog de korta arbetsdagarna extremt mycket på energin men det var ett stort steg framåt att jobba igen. Men det höll inte i sig så länge. Jag fick allt svårare att återhämta mig. Sov många timmar på natten, före varje arbetspass och efter varje arbetspass. Däremellan kände jag mig som en zombie som släpade mig fram i en dimma av trötthet.

Jag kämpade på men i tisdags orkade jag inte mer. Jag kände att mina batterier var helt urladdade och t.om. ett ynka tvåtimmars pass på jobbet skulle vara mer än jag klarade av. Så nu är jag sjukskriven- igen. Det känns som ett nederlag.

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

tisdag 7 juni 2011

Kolhydrater är knark

Är verkligen ett stort fan av Annika Dahlqvist. Dels för att hon var en av pionjärerna när det gällde att sprida information om LCHF i Sverige men också för att hon på sin blogg lägger ut massa bra info om kost och hälsa. Idag hittade jag en länk på hennes site till en artikel i GP som beskriver hur hjärnan reagerar på kolhydrater. I artikeln intervjuvas Martin Ingvar som är professor vid instutionen för klinisk neurovetenska vid Karolinska Institutet. Ingvar har, tillsammans med Gunilla Eldh skrivit boken "Hjärnkoll på vikten" som handlar om hur hjärnan påverkar vad vi äter och vår vikt.


http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/hjarnan-sugen-pa-sott_4428337.svd
 Vill du läsa hela artikeln så hittar du den här men här kommer en kort sammanfattning: Ingvar menar att hjärnan lurar oss att äta snabba kolhydrater. Hjärnan kan utvinna energi av protein och fett men det tar längre tid än att använda kolhydrater som energikälla. Kolhydrater får dopaminnivån att skjuta i höjden. Dopamin är ett kraftfullt kroppseget hormon som påverkar oss på samma sätt som t.ex. amfetamin. När du äter kolhydrater kickas alltså kroppens belöningssystem igång. Ingvar menar att den som vill minska i vikt bör äta en kost som håller blodsockernivån stabil. Mat som är nyckelhålsmärkt och tallriksmodellen är inte bra metoder eftersom de innehåller för mycket kolhydrater.


http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

måndag 6 juni 2011

Snabbmat

Idag var det verkligen upplagt för snabbmat till middag. Både jag och älsklingen var ganska trötta efter helgens bravader. Förutom utflykten till Fjäderholmarna i lördags så firade vi svågerns födelsdag igår. Idag har vi bara slöat på altanen och njutit av solen. När det blev middagsdags var vi båda rätt sega så jag slängde ihop en snabb pasta. Blandade hackad, färsk tomat, pesto och mozzarella med den varma pastan. Resultatet blev riktigt bra.




http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Bästa lördagen på länge

När lillasyster och svågern frågade om vi ville hänga med till Fjäderholmarna igår sa vi så klart ja. Med fantaiskt väder och bra sällskap blev det en av de bästa lördagarna på länge. När vi kom fram till ön var det lunchdags men treåriga W hade mer spring i benen än aptit så vi dukade upp matsäcken på lagom avstånd från lekplatsen. Lilla M sov nöjt i sin vagn så vi vuxna kunde äta och prata i lugn och ro. Okej, eftersom W är en liten våghals så gäller det ju att hela tiden ha ett vakande öga på honom. Rätt som det är har han klättrat så högt upp i klätterställningen att han inte kommer ner på egen hand.



På eftermiddagen satt jag och älskligen på en uteservering medan lillasyster och svågern promenerade och försökte få sina trötta pojkar att komma till ro i vagnarna. Jag unnade mig en kula vaniljglass med hemkokt kolasås och jordnötter men älskligen är tokig i skaldjur och lockades mer av rökta räkor och rosé.



På vägen hem sa svågern, nästan lite ursäktande, att dagen kanske inte hade blivit lika mysig som om jag och älskligen hade åkt själv. Vi höll inte med. Vi hade ju fått gosa med pojkarna, prata och skratta med lillasyster och svågern och suttit på en solig uteservering och pussats. Gårdagen saknade verkligen ingenting!



http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

torsdag 2 juni 2011

målade naglar = friskhetstecken


Jag brukar nästan alltid ha målade naglar. Fixar ofta naglarna minst en gång i veckan för att slippa ha sunkigt avskavt nagellack. Men under tiden jag har varit sjuk har jag inte orkat bry mig. Tror inte att jag målat naglarna sen någon gång i november. Idag tröttnade jag på mina trasig nagelband. Medan vi såg på film i eftermiddags passade jag på att göra ett handbad, peela händerna och fixa nagelbanden. Och ikväll lackade jag naglarna med min favoritfärg Paris från Mavala. Snygga naglar för första gången på ett halvår, jag väljer att se det som ett friskhetstecken.

http://intressant.se/intressant http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Vill köpa, borde vänta

Har bestämt mig för att inte handla så mycket kläder just nu. Känns tråkigt att lägga pengar på plagg som jag bara kommer kunna ha en kort tid innan jag krympt ur dom. Det känns som slöseri inte bara med pengar men också med bra mode att köpa kläder som jag inte kommer kunna ha nästa säsong.

Men det finns så himla mycket fina sommarkläder som jag vill ha. Några saker är så fina att jag nästan inte kan hålla mig. Som den här blusen från Gudrun Sjödén

Tunika i lin/bomull
Bild från http://www.gudrunsjoden.se/

Visst ser den härlig ut?!? Har t.o.m. funderat på att köpa en mindre storlek för att spara den till nästa sommar. Men har insett orimligheten i det eftersom jag inte har en aning om vilken storlek jag kommer ha då.

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm