Sidor

tisdag 26 april 2011

Ägg från frigående höns- på riktigt!

I påskhelgen var mina svärföräldrar på besök. Till min stora lycka hade det med sig 18 stycken helt färska lantägg från frigående höns.

Då menar jag att hönsen är frigående på riktigt. Äggen kommer från hönor som strosar runt fritt hela dagarna på en ladgårdsbacke i Östergötland. De pickar i sig insekter och mask. De kilar in i ladugården och kikar på fåren. Ibland knatar de in i hästhagen för att se om det finns godare mask där. När de vill vila lägger de sig tillrätta på en skön grästuva, på en hög halm i vedboden eller var de nu vill. Inte ens gårdens trädgård är förbjudet område. När det börjar kvällnas lockas de in i det varma, trygga hönshuset för att vara säkra för räven.


Det är lika idylliskt som det ser ut på bilden. Det är nämligen från Mellangården i Berga utanför Linköping som äggen jag fick kom ifrån. När du köper ägg i butiken som är märkta frigående så kommer de från hönor som går fritt i stallar. Alltså inomhus. Det kan se ut så här:Bilden kommer ifrån http://www.djurensrätt.se/ Det är visserligen inte en organisation som jag stödjer helhjärtat men bilden är helt representativ för hur frigående höns i Sverige har det.

När mina härliga lantägg tar slut kommer jag att fylla på med ekologiska ägg. Då vet jag att hönorna har det bättre. Förutom att jag vill att hönorna som värper de ägg jag äter ska ha det bra så vet jag också att det är skillnad i smaken. Här kommer en bild från http://www.ekoagg.se/  som visar hur höns som värper ekoägg har det.

Hönsgård


http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar