Sidor

torsdag 21 april 2011

Tjockisar är latmaskar som frossar konstant

Om du är tjock, rund eller mullig så har du säkert någon gång fått välmenande råd om viktminskning från någon bekant. Mig har det hänt många gånger och för det mesta har jag bara lett snällt. Om du själv är normalviktig kanske du själv har varit den som hjälpt tjockisar med goda råd och tips.

 "Motion är superviktigt om man vill gå ner i vikt. Om du bara promenerade en halvtimme varje dag så skulle det göra underverk!"
"Enklaste sättet att hålla koll på kosten är att äta enligt tallriksmodellen. Vet du hur den ser ut?"

Varför tror så många människor att tjockisar är puckade? 
De flesta människor jag stött på som kämpat med sin vikt har haft ganska grym koll på kost och motion. Många kan rabbla kaloriinnehållet i såväl en liten burk keso som en cheesburgare som ett rinnande vatten. De vet också precis hur många kalorier som förbrukas vid en 30 minuters promenad och vilken kalorinivå som är lämplig att hålla för att ha en stabil viktminskning.

Så varför lever fortfarande myten om att tjockisar är latmaskar som frossar konstant?

Jag har funderat mycket på det här och tror att en del av förklaringen är att normalviktiga faktiskt själva inte har så bra koll på läget. Helt enkelt för att de aldrig behövt bry sig om sin vikt i så stor utsträckning. De vet faktiskt inte hur många extra kalorier som faktiskt krävs för att gå upp ett kilo. Många tror också att en tjock person måste äta för mycket hela tiden för att fortsätta vara tjock. De vet inte att en tjock person faktiskt står stilla i vikt om kosten är balanserad och kaloriintaget "normalt".

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar