Sidor

fredag 29 april 2011

fettskatt gynnar inte hälsan

Så kom det häromdagen en rapport där författarna anser att de stora och växande samhällskostnaderna för övervikt ska botas med fettskatt. Har författarna helt missat de senaste årens förändrade synsätt på fett?

Idag vet vi ju att fett inte gör människor feta. Tvärtom så framgår sambandet mellan kolhydrater och fetma samt dess följdsjukdomar, t.ex. diabetes och åderförkalkning, allt tydligare. Jag tror att det vore mycket klok om samhället investerade mer i hälsofrämjande åtgärder. Men fettskatt är inte rätt väg att gå! Kan det dåliga förslaget bero på att det är ekonomer som skrivit rapporten?

Tänk om barn och ungdomar kunde få mer undervisning i kost, hälsa och motion. Tänk om det var schemalagd motion, varje dag, i alla skolor. Det skulle kunna göras med mycket enkla medel, t.ex. gemensamma promenader. Tänk om kommunerna kunde satsa mer pengar på maten som serveras i förskolor och skolor. Tänk om barn som lider av övervikt, eller riskerar att göra det som vuxna, kunde identifieras i tidig ålder och sedan få proffesionell hjälp för att rätta till problemen med vikten. Tänk om vi kunde satsa mer på förebyggande hälsovård för att minska behovet av sjukvård. Ja, tänk om vi kunde hitta klokare vägar till ökad hälsa än att beskatta vissa livsmedel hårdare. Livsmedel som inte ens bär skulden för samhällets problem med fetma.


Artikeln i SvD som sammanfattar rapporten hittar du här: http://www.svd.se/naringsliv/rapport-kraver-fettskatt_6122161.svd

Vill du hellre läsa hela rapporten så finns den här:
http://www.eso.expertgrupp.se/Uploads/Documents/ESO_2011_3_till_webben.pdf

Sveriges radio hade bra rapportering om ämnet:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=4478548

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar