Sidor

måndag 2 maj 2011

Korv

Jag gillar korv. En av de största anledningarna till att jag gillar korv är att det är både gott och enkelt. Jag kan en hel radda falukorvsrecept utantill som på 20 minuter förvandlar en ganska intesägande bit falukorv till en härlig vardagsmiddag. Och för en gång skull verkar det vara trendigt att gilla denna utskällda råvara.

Ja, korv verkar vara matlagningstrenden som kommer gå om surdegen i populäritet. Det finns fina butiker som bara säljer riktigt bra korv med högkötthalt. Det finns kvällskurser där du kan lära dig att stoppa din egen korv. För en månad sen hade SvD en läsvärd artikel om korvhypen. Kristoffer Franzen var en hemmakock som tröttnade på matbutikernas tråkiga utbud och började göra egen korv. Nyligen släpptes hans bok "Korv" där har lär ut hur man gör korv från grunden. ICA kuriren gjorde ett reportage om boken där det även finns några recept från boken. 

Det är ju jättekul med inspiration men jag kommer inte testa att stoppa min egen korv. Jag vill kunna köpa en bit korv i min matbutik och göra vardagsmiddag av den. Men det gäller att hitta bra korv. Den där sladdriga saken som du hittar superbilligt i kyldisken är superbillig för att det nästan inte är något kött i den. Den består antagligen mest av potatismjöl eller potatsiflingor och vatten. Eftersom det inte är utfyllnad jag är ute efter så tittar jag först och främst på köttinnehållet när jag ska köpa korv. Allt under 60 % anser jag vara ett hån. Allt över 68-70% är värt att testa. En av mina favoriter som finns i många matbutiker är Melker's falukorv. Lite kul är att det faktiskt är den enda falukorven som tillverkas i Falun.

Falukorv

Är du i Stockholm och vill ha en kvalitetskorv att äta på stående fot så har jag hört att Günthers på Karlbergsvägen 66 är allra bäst.
http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

5 kommentarer:

 1. Hej där!! Har du provat enebackens på Lidel, den har en kötthalt på 64% och är riktigt god och släpper nästan inget fett...
  MVH Annika

  SvaraRadera
 2. Hej Annika!
  Ja, den har jag prövat. Lidl är en av mina favoritbutiker när det kommer till charkvaror. Här märks det tyska ursprunget verkligen och det finns gott om charkaprodukter med högt köttinnehåll och med hög kvalité.
  Mvh Fett Lätt

  SvaraRadera
 3. Gillar du korv så testa det finska sortimentet. Mycket kött och få övriga ingredienser. HKs är godast enligt maken, själv äter jag inte kött alls.

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset Boman! Mina föräldrar semestrar ofta på Åland och köper alltid med sig knackkorv hem. Den är toppen!

  SvaraRadera
 5. Det är kul att du tycker om korv av hög kvalitet men kötthalt är nödvändigvis inte den bästa vägen dit.

  Korvar som är tillverkade på lika stor mängd kött kan skilja upp till 15-20 procentenheter i kötthalt beroende på vilka köttslag (nöt, fläsk, fågel, vilt osv.) korven är tillverkad av. tex. så har jag räknat på en falukorv som deklarerar 55% köttmängd. Den innehåller mycket magert nötkött och fläskkött utöver det och sedan småfläsk. Skulle den gjorts på enbart fläskkött och småfläsk skulle kötthalten helt plötsligt hissats upp till 68%.

  så i ena fallet skulle du ansett den vara ett hån och i andra fallet skulle den kvala in.

  Det är inte många som vet vad det är dom läser när dom läser raden med kötthalt på förpackningen. En del av fettet räknas ju också som kött. upp till 30% när det gäller fläskköttet och 25% på nötköttet. Så vet man inte vilket kött som använts och hur stora andelar av olika djurslag så är den raden på innehållsförteckningen tämligen meningslös.

  SvaraRadera