Sidor

fredag 6 maj 2011

Blomsterglädje

Eftersom min längtan till sommar och semester väcktes när jag fixade med foton idag stillade jag den med lite trädgårdsarbete.

Marguerit, nejlika och hänglobelia

I de två stora krukorna har fjolårets lavendel börjat ta sig och jag kompletterade med två små fjärilslavendel

Jag har aldrig haft gröna fingrar eller varit särskilt intresserad av växter. Förra våren tyckte jag i alla fall att altanen skulle piffas till lite så jag planterade lite lavendel och pelargoner. Sen var det kört. Det blev ytterligare ett antal shoppingrundor på Plantagen och torghandeln i Farsta C. Jag valde tåliga och lättskötta plantor och det var väldigt tacksamt. I juli så var blomsterprakten på sin höjd och jag fick t.o.m beröm av grannar för min fina trädgård. Jag njöt av att pyssla med blommorna, plocka vissna pelargonblad och vattna.

Under vintern har jag tillbringat många timmar på nätet med att leta efter spännande växter och planerat vad jag ska plantera. Jag hoppas fortfarande att fingerborgsblomman, plymspirean och löjtnantshjärtanen som fick övervintra utan någon egentlig om sorg ska ta sig. När kvällarna blir lite varmare ska jag sätta Gladiolus, så Riddarsporre och Pampas gräs. Eftersom jag slarvade med övervintringen måste jag investera i nya kryddörter också. Amerikanska blåbär (ger 5-15 l per planta!) kommer jag inte kunna motstå. 

bild från http://www.plantagen.se/
 Vill absolut ha stora vita rosor också. Och liljor. Vår altan är 23 kvm, vilket är en ganska stor uteplats till en tvårummare, men den kommer inte rymma allt jag vill. När jag var och tittade på blommor med storasyster så skrattade hon gott mina planer eftersom vi inte kommer ha plats med utemöbler om jag köper alla växter jag vill plantera. Dessutom ifrågasatte hon om det verkligen går att odla potatis i kruka. Jag berättade entusiastiskt om urban farming och att det kommer finnas en biodling på Kulturhusets tak tack vare föreningen Bee urban Visst är det bra att drömma men en del av mina önskeväxter får jag nog vänta med tills jag har en rymligare trädgård...

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

2 kommentarer:

  1. Hej hopp , snubblade in hos dig via Anna Skippers Blogg. Jag älskar oxå trädgård o blommor. Håller just nu på med mitt trädgårdsland där den första potatis blasten börjar kika fram !!!
    Lycka till med ditt odlande ;0)

    SvaraRadera
  2. Tack AnetteJ!
    Jag hann med två besök på Plantagen i helgen (bilder kommer imorgon). Nu börjar det bli lite fullt på altanen : D

    SvaraRadera