Sidor

torsdag 5 maj 2011

Du är vad du äter- även efter en gastric bypass operation

Såg kvällens avsnitt av "Du är vad du äter" på TV4+. Kvällens avsnitt handlade om en kvinna som genomgått en gastric bypass operation år 2006, gått ner en massa kilon men sedan gått upp allt igen. Nu skulle Anna Skipper hjälpa henne tillbaka på rätt spår. Jag tyckte att det var ett bra avsnitt som visade att även vi som gjort en gastric bypass operation måste sköta kosten för att bibehålla vår viktminskning.

Det kan inte sägas tillräckligt ofta: Gastric bypass operation är inte en mirakelkur! Operationen är ett verktyg som hjälper oss att gå ner i vikt, men vi måste göra jobbet själva. Kirurgen är inte en magisk fe som viftar med ett trollspö löser sina patienters alla problem med övervikt för gott.


Jag blir irriterad på dem som anser att överviktskirurgi är stympning och att alla överviktiga kan gå ner i vikt om de bara använder rätt metod och anstränger sig tillräckligt. Alla lyckas inte att gå ner i vikt på egen hand. Det är här överviktskirurgin kan komma in som ett verktyg. Istället för att kämpa i motvind mot vikten så kan vi tjockisar få vind i seglen i kampen mot övervikten.

Men det betyder inte att operationen gör hela jobbet. Alla som blir tjocka har ätit sig till sin övervikt. Somliga har haft "hjälp på vägen" av sjukdomar, rubbningar i ämnesomsättningen, ätstörningar eller t.o.m. mediciner som har skjutsat på viktökningen. Jag tror att de bara är de som har gjort upp med sina tidigare problem med kosten som långsiktigt får goda resultat av överviktskirurgi. Om du inte tar tag i det som gjorde dig tjock så tror inte jag att du kommer lyckas behålla viktminskningen efter operationen.

Det här är anledningen till att jag kommer fortsätta att äta en kolhydratsnålkost resten av livet. Jag vet att det är kost som får min kropp att må bra, mitt blodsocker och min vikt att vara stabil. Och det fixar inte operationen åt mig.

Dekalen kan beställas på http://www.aku-kvick.se/lchf/

http://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

2 kommentarer:

  1. Elin...Jätte bra. För visst är det så att operationen bara är en operation. Det har jag sagt många gånger åxå. Det är ju roten till övervikten som måste jobbas med. i mitt fall har det handlat mycket om socker belöning som barn...jag äter också väldigt lite kolhydrater..Mest lax.kyckling. köttfärs. och massor av grönsaker...
    Trevligt o hitta varandra via våra Bloggar..
    Lycka till önskar jag dig/Mia

    SvaraRadera
  2. Tack Mia!Jag tycker om att läsa din blogg också.

    SvaraRadera