Sidor

måndag 23 maj 2011

varför hyllar Cosmopolitan hormonbaserade preventivmedel?

Via fina vännen S blogg blev jag länkad vidare till ett blogginlägg som kritiserar tidningen Cosmopolitan för deras ensidigt positiva hållning till hormonella preventivmedel. Artikeln "Nya preventivmedel och andra spännande gyno-nyheter" i juninumret av Cosmopolitan spänner över tre sidor. Under rubriken "P-pillers fördelar för hälsan" räknas sju fördelar upp: blödningsmängden minskar, hyn blir bättre, det blir lättare för kvinnor med PCOS att bli gravida, risken för äggstockscancer minskar, sjukdomen endometrios behandlas, äggledarna skyddas från skador och mensvärken lindras. Under rubriken "Se upp för biverkningar" så står det bara att p-piller gör huden mer känslig för sol och kan orsaka pigmentfläckar.

Det magiska pillret


Jag förstår inte varför en tidning, vars målgrupp är unga kvinnor, ger en så ensidigt positiv bild av hormonella preventivmedel. Att ta upp känslig hy som enda biverkning av p-piller och helt negligera den ökade risken för blodpropp, humörsvängningar, viktökning, mer frekventa migränanfall, depression och minskad sexlust är oförlåtligt! Vitsen med en lång artikel om preventivmedel måste ju rimligtvis vara att hjälpa kvinnor att hitta rätt i djunglen av preventivmedel. Här misslyckas uppenbarligen Cosmopolitan fatalt.

Hormonella preventivmedel ar absolut fördelar, men de medför också stora hälsorisker. Tyvärr så talas det alltför sällan om riskerna. Många unga tjejer som får recept på p-piller på ungdomsmottagningen får ingen information alls om möjliga biverkningar istället hyllar många barnmorskor alla fördelar. Idag finns preventivmedel som är hormonbaserade men som är mer skonsamma än p-piller, t.ex. p-ring (eftersom den förs in i slidan och ger en lokal behandling är hormonnivåerna väsentligt lägre än i p-piller). Jag uppmanar alla som ger kvinnor råd om preventivmedel att ta en funderare på hur saklig informationen om för- och nackdelar är.

P-ring är ett skonsammare alternativ än p-piller
Jag gör precis som de två bloggarna jag hänvisar till och skickar ett mail till Cosmopolitans chefredaktör Maja Persson där jag kritiserar artikeln. Om du också vill göra det är hennes mailadress maja.persson@cosmopolitan.sehttp://intressant.se/intressant
http://bloggkartan.se/registrera/23145/stockholm

2 kommentarer:

  1. P-ring tas upp i samma artikel. Men det är fortfarande oförlåtligt.

    SvaraRadera
  2. Jag såg det men poängen är att p-piller framställs som en så bra metod, trots att det finns mer skonsamma hormonbaserade preventivmedel.

    SvaraRadera